maanantai 31. lokakuuta 2016

Ihon ja hiusten hyvinvointi







                                                                   
                                                        

                          Hiuksille tärkeät vitamiinit

  A-vitamiini

Toimii antidoksitanttina sekä auttaa tuottamaan tervettä talia. Päänahka tarvitsee tuottamaan luodakseen uusia ja terveitä hiuksia. Tarvitaan kiiltäviin hiuksiin. Saadaan kalasta, lihasta, kananmunista, juustosta sekä porkkana

 E-vitamiini

Lisää kehon hapensaantia, joka tehostaa hiusten kasvua. E-vitamiinia tarvitaan päänahan lujittamiseksi.

Saadaan ravintorasvoista ja viljavalmisteista. Kasviöljyt, margariinit ja pähkinät sisältävät runsaasti E-vitamiinia.

B3-vitamiini

Tehostaa verenkiertoa päänahassa. Parantaa päänahan kuntoa sekä autaa kasvamaan hiuksia paremmaksi. Auttaa vähentämään hiustenlähtöä.Saadaan kaloista,lihasta ja kalkkunasta.

 B5-vitamiini

Vähentää hiustenlähtöä ja hidastaa hiusten harmaantumista. Saa hiukset kasvamaan nopeammin.

Ihon ja hiusten hyvinvointi. Saadaan kananmunista ja lihasta.


                                  Vitamiinien keskeisimmät terveyshyödyt

Vesiliukoiset B-vitamiinit vaikuttavat ihon kuntoon monin tavoin. B2-vitamiinin puute voi aiheuttaa sekaiholle tyypillisiä kuivia, hilseileviä ja rasvaisia kohtia ihoon. Myös suupielien halkeilu voi johtua B2-vitamiinin liian vähäisestä saannista.

B6-vitamiinin puute aiheuttaa rasvaisen, tulehtuneen ihon tyypillisimmin nenän, kulmakarvojen ja hiusrajan tienoille. B2-vitamiinin lisäksi myös B6-vitamiinin puute voi aiheuttaa suupielien halkeamia.

    A-vitamiini: Auttaa vähentämään auringon, ilmansaasteiden ja muiden ulkoisten ärsykkeiden aiheuttamaa haittaa iholle tuhoamalla ihosoluja vahingoittavia vapaita radikaaleja.Välttämätön hämäränäköön, edistää ihon ja limakalvojen kuntoa. Saadaan maksasta,maitotuotteista,porkkanasta,tummista hedelmistä ja lehtivihanneksista.

  B-vitamiini: Keskeinen tehtävä rasva- ja hiilihydraattiaineenvaihdunnassa.Saadaan Täysjyväleivästä,kuivahiivasta,maitotuotteista,pavuista,iduista,manteleista,pähkinöistä,siemenistä,

maksasta,riisistä,kasviksista

 Biotiini: Ylläpitää energia-aineenvaihduntaa.Saadaan maksasta,munuaisista,kananmunista,hiivasta,kaurasta,soijasta ja herneestä.

 C- vitamiini: Tehokas antioksidantti ja välttämätön ihon kollageenin muodostuksessa.Auttavat vähentämään auringon, ilmansaasteiden ja muiden ulkoisten ärsykkeiden aiheuttamaa haittaa iholle tuhoamalla ihosoluja vahingoittavia vapaita radikaaleja.Suojaa elimistöä hapettumiselta, ylläpitää ihonhyvinvointia, parantaa haavoja.Saadaan appelsiinista,sitruunasta , greipistä sekä perunasta,marjoista ja tuoreista vihanneksista.
D-vitamiini:  Välttämätön luun ja hampaiden kasvuun. Saadaan kalaöljystä, kalasta, maitovalmisteista, kananmunasta ja sienistä. Nykyisin lisätään valmiiksi vitaminoiduissa margariineissa ja kevytrasvoissa, vähärasvaisessa maidossa sekä pikkulasten velleissä ja äidinmaidonkorvikkeissa.

E-vitamiini: Auttaa vähentämään auringon, ilmansaasteiden ja muiden ulkoisten ärsykkeiden aiheuttamaa haittaa iholle tuhoamalla ihosoluja vahingoittavia vapaita radikaaleja.Suojaa elimistöä hapettumiselta kuten useimpia antioksidantteja.Saadaan monista värikkäistä hedelmistä ja kasviksista, esimerkiksi punaisesta paprikasta, vihreistä lehtivihanneksista ja kuivatuista aprikooseista. Kasvisöljyistä, täysjyvästä, vehnänalkioista ja -leseistä, pehmeistä kasvimargariineista, pähkinöistä ja siemenistä.

 Folaatti=Foolihappo : Mukana veren punasolujen muodostuksessa.Saadaan vihreistä vihanneksista,persiljasta,lehtikaalista,kukkakaalista,palkokasveista,soijasta,paprikasta,kokojyvävalmisteista,leseistä,vehnäalkioista,useista hedelmistä,mustikasta ja muista marjoista,hiivasta ja munankeltuaisesta.
                                                                 

                                                                   HIVENAINEET



SINKKI

Tarvitaan kollageenin muodostuksessa sekä iho-ongelmissa, kuten aknessa, ruusufinnin hoidossa ja psoriaasissa.

SELEENI

 Auttaa estämään ihon ennenaikaista vanhenemista.
FLUORI
 Ihmisen elimistössä eniten luustossa ja hammaskiilteessä. Fluori ehkäisee hampaiden reikiintymistä vähentämällä kariesta aiheuttavien bakteerien aineenvaihduntaa ja vähentämällä siten kiilteen liukenemista happohyökkäyksen yhteydessä.
JODI
 Toimiva ja terve kilpirauhanen tuottaa hormoneja, joiden osana jodi on. Nämä hormonit, tyroksiini ja trijodityroniini, säätelevät monia elimistön toimintoja, kuten kasvua, lämmönsäätelyä ja aineenvaihduntaa. Sikiöajan ja varhaislapsuuden jodin puute on haitallista lapsen normaalin kasvun ja henkisen kehittymisen kannalta. Jodi on siis selvästi elintärkeä kivennäisaine.

Jodin tärkeitä lähteitä jodioidun suolan lisäksi ovat maitotaloustuotteet, joista jodia saadaan rehun jodioinnin ansiosta. Jodia saadaan jonkun verran myös kalasta ja muista merenelävistä.

KOBOLTTI:B 12-vitamiini, kobalamiini, on ainoa kobolttia sisältävä vitamiini. Se on elintärkeä kehon solujen normaalille toiminnalle, erityisesti luuytimen kantasolujen sekä suoliston ja hermoston solujen kasvulle ja erikoistumiselle. Tärkeimmistä tehtävistä osallistua punasolujen muodostamiseen.
KROMI
 Käytetään makeanhimon hillintään.Kromi on  mikrokivennäisaine. On mukana hiilihydraattien että rasvojen aineenvaihdunnassa. Kromin tehtäviin kuuluu seerumin kolesterolitason säätely, virtsan sokeripitoisuuden säätely, hengitykseen liittyvä solujen hiilidioksidituotannon lisääminen ja hermostossa hermosolujen toiminnan säätely. Osatekijänä mm. sarveiskalvon kirkkaana pitämisessä, sikiön sokeriaineenvaihdunnan säätelyssä ja lihassolun supistukseen tarvittavan energiamäärän lisääjänä. Kromia tarvitaan magnesiumin ohella maksan sokeriaineenvaihdunnalle tarpeellisen fosfoglukomutaasi-entsyymin toimintaa varten.
KUPARI
Kuparia on kaikissa elimistön soluissa. Tarvitaan hemoglobiinin ja punasolujen muodostamiseksi. Auttaa raudan aineenvaihdunnassa ja imeytymisessä. Kuparin avulla tietyt aminohapot muuttuvat tummaksi pigmentiksi, joka antaa tunnusomaisen värin iholle ja hiuksille.
MANGAANI
 On kivennäisaine. Suurin osa elimistön mangaanista on sijoittunut luustoon, maksaan, rauhasiin ja verisoluihin. Mangaani on tärkeä monissa kehon entsyymisysteemeissä. Sillä on tärkeä tehtävä proteiinien synteesissä ja rasvahappojen aineenvaihdunnassa. Mangaani on välttämätön normaalille luuston kehitykselle ja aivolisäkkeen toiminnalle.

MOLYBDEENI

 Molybdeeni on ihmiselle välttämätön hivenaine, jota on sekä useimmissa kasveissa että eläinten kudoksissa. Tarvitaan hiilihydraattiaineenvaihduntaan. Molybdeeni vaikuttaa myös kuparin imeytymiseen ja aineenvaihduntaan. Sen avulla voidaan poistaa maksaan kertynyttä ylimääräistä kuparia.

PII

On mineraali, joka edistää paranemista ja uuden kudoksen syntymistä erityisesti lihaksistossa ja luustossa. Se vahvistaa kudoksia ja hermostoa sekä parantaa vastustuskykyä sairauksille .Käytetään ihon,hiusten ja kynsien vahvistamiseen
RAUTA
Rautaa tarvitaan hapen kuljettamiseksi soluille ja hemoglobiinin muodotumiselle. Raudan puute aiheuttaa mm. väsymystä ja voimattomuuden tunnetta. Erityisesti raskaana oleville tulee usein raudan puute. 
TINA
Tinaa on maksassa ja pernassa. Tina on elimistölle välttämätön hivenaine.

Vaikutus elimistössä

*Osallistuu aineenvaihduntaan ja proteiinien tuotantoon.



Makrokivennäisaineiksi sanotaan kivennäisaineita, joiden päivittäinen tarve ihmisellä on yli 100 mg.

FOSFORI
 Fosfori on tärkeä luustolle sekä sitä tarvitaan soluissa useiden yhdisteiden rakenneosana. Se osallistuu happo-emästasapainon säätelyyn ja energia-aineenvaihduntaan.

KALIUM

 Kalium kuuluu ns. makrokivennäisaineisiin. Kalium on elimistössä natriumin vastavaikuttaja, joka osallistuu laajasti elimistön elektrolyyttitasapainon, energia-aineenvaihdunnan ja entsyymitoimintojen säätelyyn. Kaliumin tasapaino on äärimmäisen tärkeä sydämen, hermoston ja lihaksiston toiminnalle. Kalium säätelee yhdessä natriumin kanssa elimistön happo-emästasapainoa ja osmoosia. Se on mukana säätelemässä myös mm. sokeriaineenvaihduntaa ja kilpirauhashormonin eritystä. Kaliumin tasapainolla on myös tärkeä diagnostinen merkitys. Poikkeavat kaliumarvot, sekä alhaiset että korkeat, kertovat kehon häiriötilasta.

KALSIUM

 Kalsiumin tehtävä on toimia luiden ja hampaiden rakennusaineena. Tähän tehtävään tarvitaan myös fosforia ja useita muita aineita.

MAGNESIUM

 Elimistön tärkein kivennäisaine. Ratkaiseva vaikutus energiaa vaativissa elintoiminnoissa.Osallistuu lihasten supistukseen sekä hermoston toimintaan. Magnesiumia tarvitaan sydämelle, verenkierrolle, hermostolle, lihaksille, luustolle ja solujen uudistumiseen.

NATRIUM

 Tärkeimpiä elimistön nesteiden suoloja. Sopiva veren ja muiden nesteiden natriumpitoisuus on välttämätön aineenvaihdunnan toiminnalle.


                                              Muita ihmiselle tarpeellisia aineita

ARSEENI

 Ympäristömyrkky. Arseeni imeytyy hyvin ja kertyy maksaan, kynsiin ja hiuksiin.Vaikutus elimistössä Seleenin vastavaikuttaja (pienet määrät arseenia estävä seleenimyrkytyksen)

 BARIUM: Bariumsuolat ovat hyvin myrkyllisiä, mutta bariumsulfaatti on niin liukenematon veteen, että sitä voidaan turvallisesti syöttää potilaille röntgenkuvauksen varjoaineena.

 BROMI: Merivedessä ja maakerrostumissa suoloina. Käytetään pääsiassa väriaine-, lääke- ja valokuvausteollisuudessa.

KADMIUM

 Ihmiselle myrkyllinen raskasmetalli. Kadmium kertyy maksaan ja munuaisiin, mutta myös luuainekseen ja hampaisiin. Vastasyntyiden elimistössä ei ole kadmiumia. Iän mukana kadmiumpitoisuus kasvaa.

Vaikutus elimistössä.

*Vahingoittaa munuaisia

*Häiritsee monien entsyymien toimintaa, jolla on vaikutusta elimistöön hyvin monipuolisesti

*Nostaa verenpainetta.

KLOORI (kloridi)

 Kloori esiintyy kloridi-muodossa. Suurin osa solun ulkopuolisessa nesteessä, plasmassa ja kudosnesteessä. Puutos on harvinainen. Suomalaiset saavat yleensä liikaa klooria, johtuen runsaasta suolan käytöstä. Yleisin kloorin muoto on natriumkloridi. Tässä muodossa kloori on kasveissa, eläimissä ja ihmisessä. Klooridioksidi on ruuan lisäaine, jota käytetään jauhojen valkaisuun ja koostumuksen parantamiseen.

Vaikutus elimistössä

*Pitää yllä elimistön nestetasapainoa (veden ja suolojen säätely)

*Tuottaa mahalaukun suolahappoa

*Auttaa maksaa poistamaan myrkkyjä elimistöstä

*Happo-emästasapainon ylläpito

*Osallistuu punasolujen hiilidioksidin kuljetukseen

 NIKKELI: Ihmisessä nikkeliä on kaikissa kudoksissa, eniten selkäytimessä, ihossa ja hiuksissa. Nikkeliä ei ole kuitenkaan vielä todistettu ihmiselle välttämättömäksi hivenaineeksi.

Vaikutus elimistössä

*Entsyymien aktivointi

*Suojelee solukalvoja

RIKKI

 Ihmiselle välttämätön mineraali. Ihmisessä rikki on varastoituneena ihoon, nivelnesteeseen, nivelsiteisiin, ja rustoon.

Vaikutus elimistössä

*Kasvu

*Haavojen paraneminen

*Osallistuu hapettumisprosesseihin

*Hiilihydraattien ja rasvojen aineenvaihdunta

*Verenkierto

*Hiusten, ihon ja nivelten hyvinvointi

*Sidekudoksen vahvistaminen

*Hermoston toiminta

 STRONTIUM

Kertyy ihmisessä luustoon. Ei ole todistettu ihmiselle tärkeäksi. Toimii kalsiumin tavoin

 VANADIINI

 Vanadiini on ihmiselle välttämätön hivenaine. Ihmisen kudoksissa luissa ja maksassa on vanadiinia.

Vaikutus elimistössä

*Natrium-kaliumtasapainon säätely.

*Verenpaineen ja sokeritasapainon säätely.

*Osallistuu luiden mineralisaatioon.

*Osallistuu rasva- ja kolesteroliaineenvaihduntaan.

*Estää syöpäsolujen etenemistä.

                                                             Veden terveyshyödyt

*Vettä tulisi juoda päivittäin ainakin 1,5-2 litraa. Vesi puhdistaa, aktivoi aineenvaihduntaa ja lisää ihon elastisuutta.

*Auttaa ylläpitämään neste tasapainoa

*Auttaa kotroilloimaan painoa

*Antaaa virtaa lihaksille

*Auttaa ihoa näyttämään hyvältä

*Auttaa munuaisia

                           Joka päivä tulisi syödä säännöllisesti ja terveellisesti.

*Aamupala

*Päivällinen

*Välipala

*Lounas

*Iltapala

Intialainen päänhieronta

Historia
Intialainen päänhieronta on vuosituhansia vanha hoitomenetelmä.
Intiassa sitä  on käytetty perinteisesti perheenjäsenten hieronnassa.Naiset hoitavat päätä,hiuksia erilaisilla öljyillä.
Modernin Intialaisen päänhieronnan Champissagen toi Englantiin (1981)intialainen fysioterapeutti,reflekslogi,osteopaatti ja hieroja Narendra Mehta,joka kehitti hoitomuotoa edelleen lisäten siihen hartiaseudun,olkavarsien sekä kasvojen hieronnan.
Hän käytti hoitotekniikkaa kehittäessään intialaisen perimätiedon ohella tietämystään meridiaaneista,akupisteistä,heijasteista ja chakroista=voimakeskuksia,energiaspiraaleja jotka tunkeutuvat kehon hienojakoisempiin kerroksiin
Mehtalla oli Lontoossa kurssikeskus,The London Centre of Indian Champissage,jossa hän koulutti terapeutteja ympäri maailmaa.

Mikä on Intialainen päänhieronta?
Intialainen päänhieronta on rentouttava,miellyttävä hoito,joka sopii kaikenikäisille.Hoito on kosketusterapiaa.
Intialaisessa päänhieronnassa painellaan sekä hierotaan ylävartalon ja pään alueen akupisteitä sekä kasvojen heijastealueita.
Hoito vaikuttaa fyysisellä,emotionaalisella että mentaalisella tasolla.
Lyhytkin hoito saa olon tuntumaan seesteiseltä ja ajatukset ovat kirkkaita ja rauhallisia.
Vaikutus tuntuu koko kehon vireystason paranemiseen ja vaikutus jatkuu seuraavien päivien ajan.
Selkä,hartiat,yläraajat,niska ja pää ovat tärkeitä energiakeskuksia.
Stressi,suuttuminen tai jännitys voivat aiheuttaa mm.niskan jäykkyyttä,kipuja selässä,hartioilla ja olkavarsilla,päänsarkuja sekä silmäoireita.
Intialainen päänhieronta auttaa vapautumaan stressistä ja kokemaan hyvää oloa.Hoito helpottaa lihas-ja hermojännitystä,lisää veren ja lymfan kiertoa ja elvyttää solujen hapensaantia ja poistaa fyysisiä sekä tunnetukoksia.
Hoito muodostuu sarjasta hierontaliikkeitä,taputuksia ja tukistuksia,jolla käsitellään rytmikkäästi,tehokkaasti,mutta hellävaraisesti hartiaseutu,olkavarret,niska ja pää sekä kasvot.

Hoidon toteutus
Hoito voidaan tehdä yksittäisinä hierontoina tai sarjahoitoina.
Hoito kestää liiketyössä n45min,hinta 25-85 euroa.
Hoito aloitetaan hartiaseudun hieronnalla,jonka jälkeen hierotaan pää-sekä kasvojen alue.
Hoito tehdään rauhallisessa tilassa.
Hoidon aikana voi kuunnella rauhoittavaa musiikkia.
Hoidon jälkeen anna aikaa asiakkaalle,jotta hän virkistyy.
Tarjoa vettä sekä muistuta veden juonnista sekä rauhallisesta päivästä.
Tarvittaessa pese ja viimeistele asiakas.

Hoidon vaikutus
Hoito vaikuttaa koko kehon luonnolliseen tasapainoon ja auttaa saavuttamaan sekä fyysistä että psyykkistä hyvinvointia.
Hoidolla voidaan vaikuttaa mm.kuonanpoistoon,autoimmunologisiin vaivoihin sekä hormonaalisiin epätasapainoihin.

Hoito ei sovi mikäli,sinulla on
Pahanlaatuinen kasvain,tai joka on leikattu alle kaksi vuotta sitten.
Tulehdus esim.lihastulehdus hartiaseudulla,akne,tulehtuneet talirauhaset,silmätulehdus.
Kuumetta.
Normaalia suurentuneet imurauhaset.
Pään vammat tai leikkaukset lähiaoikoina.
Akuutissa vaiheessa oleva psoriasis,punajäkälä,maitorupi,herpes tai muu ihosairaus.
Muistathan kertoa,jos olet raskaana (ensimmäiset 3kk)

Milloin ?
Lihasjännityksiin
Silmien rasitusoireisiin
Stressiin(emotionaalinen stressi,mentaalinen stressi.)
Unettomuuteen
Päänsärkyyn
Energiatukoksiin
TMJ-oireisiin(leukanivelten pinnetilat,kasvohermosäryt,purentasäryt)
Lymfaattisiin tukoksiin.
Poskiontelo-ongelmiin.
Hius-ja päänahan ongelmiin.
Verenkiertohäiriöihin.
Tinnitukseen(korvat)
Pelkotiloihin.
Masennukseen.
Paniikkihäiriöihin.



torstai 27. lokakuuta 2016

Hiukset




                          
                                Hiusten tarkoitus

 On suojata päätä pieniltä kolhuilta, auringon ultraviolettisäteilyltä .Viileällä säällä hiukset estävät lämmönhaihtumisen.

Hiukset ovat pitkiä, ohuita sekä kestäviä sarveiskuituja. Muodostuu keratiinista, sarveistuneista ja kuolleista soluista. Hiukset kasvavat päänahassa tiuhaan hiustupista. Ihmisellä on päässä noin 100 00 hiusta, jotka kasvavat 1-1,5cm  kuukaudessa. Ihmisellä irtoaaa päästä päivittäin 20-50 hiusta.

Hiusten värit vaihtelee ihmisillä vaalesta tummaan ja siitä väliltä. Ikääntyneen ihmisen hiustuppi lakkaa tuottamasta väriainetta. Silloin hius alkaa aluksi harmaantumaan ja lopulta muuttuu valkoiseksi. Hiuksien kiharuus määräytyy hiustupen muodon mukaan. Pyöreä hiustuppi tekee suoran hiuksen ja soikea hiustuppi kiharan.

            Rakenne
Biologinen polymeeri,joka koostuu 80% keratiiniproteiinia.
10-15% vedestä
5-10% muista aineita.(Pigmenteistä,mineraalesita sekä rasvoista)
Hiuksessa kolme kerrosta.Uloimpana käpymäinen suojakerros.(Paksu kuitukerros,sisimpänä ydin-ei ole aina)
Hiuksille värin antaa pigmenttisolut ,jotka ovat kahdessa sisimmässä kerroksessa.







                                                 Hiuksen rakennusaineet
Hius on keratiinia eli sarveistuneista soluista muodostunutta,kutumaista ainetta.Soluväliaine ali hyaliini pitää keratiinisolut kiinii toisissaan ja sitoo vettä hiuksiin.

Hiuksen alkuaineet
-Hiili
-Vety
-Happi
-Typpi
-Rikki
-Keratiini
-Kovaa ja kiinteää
-Veteen liukenematon
-Imee vettä itseensä, jonka vaikutuksesta turpoaa ja pehmenee.
-Alkalinen aine liuottaa keratiinia.

Keratiini sisältää
-Proteiinia
-Rikkipitoista aminohappoa eli kysteiiniä
-Pigmenttihiukkasia eli melaniinia
-Rasva-aineita
-Suoloja
-Mineraaleja


                                 Hiuksen elinkaari
1.Kasvuvaihe (Anageenivaihe)
Kasvuvaihe kestää 2-6 vuotta, lyhenee ihmisen ikääntyessä. Solut jakaantuvat sekä työntävät keratinisointuvia soluja karvatupessa ylöspäin. Uusi hius kasvaa 1cm kuukaudessa. Nuorella hiukset voivat kasvaa yli metrin mittaisiksi. Hiusten kasvu on rotuominaisuus. Aasialaisilla ihmisillä hiukset voi kasvaa lähes kahteen metriin. Normaalisti kasvuvaiheessa on 85-90% hiuksista.

2.Siirtymävaihe, välivaihe, ylimenovaihe (Katageenivaihe)
Siirtymävaihe kestää 2 viikkoa. Sen aikana hiuksen kasvu loppuu solujen jakaantumisen luppumisen myötä. Karvatuppi supistuu sekä hius irtaantuu sille tärkeistä verisuonista ja ravinnonlähteistä. Hius ei irtoa hiuspohjasta ilman mekaanista rasitusta.1-3 viikkoa kestävässä siirtymävaiheessa on noin 1% hiuksista.

3.Lepovaihe(telogeenivaihe)
Kestää 2-4 kuukautta. Lepovaiheen aikana hius irtoaa hiuspohjasta. Lepovaiheen loppupuolella hiusnystystä kehittyy uusi hius ja hiuksen uusi kasvuvaihe alkaa. Lepovaiheessa yhtäaikaisesti on 10-15% hiuksista.


                            Hiuksille tärkeät vitamiinit. 


A-vitamiini
Toimii antidoksitanttina sekä auttaa tuottamaan tervettä talia. Päänahka tarvitsee tuottamaan luodakseen uusia ja terveitä hiuksia. Tarvitaan kiiltäviin hiuksiin.
E-vitamiini
Lisää kehon hapensaantia, joka tehostaa hiusten kasvua. E-vitamiinia tarvitaan päänahan lujittamiseksi.
B3-vitamiini
Tehostaa verenkiertoa päänahassa. Parantaa päänahan kuntoa sekä autaa kasvamaan hiuksia paremmaksi. Auttaa vähentämään hiustenlähtöä.
B5-vitamiini
Vähentää hiustenlähtöä ja hidastaa hiusten harmaantumista. Saa hiukset kasvamaan nopeammin.